Fit en Slim met LeerGym, de oplossing voor dyslexie

Winkel

Moeite met schrijven, lezen en taalvaardigheid? Dit kan een teken zijn dat je dyslexie hebt. Soms wordt dyslexie niet op school ontdekt maar kom je later tot de ontdekking in je loopbaan.

In de loop van de tijd zijn er 26 verschillende bewegingen samengesteld voor de methode Brain Gym door ontwikkelaar Paul Dennisson die zelf dyslectisch was en daarvoor een oplossing zocht. Al meer dan 40 jaar worden die bewegingen wereldwijd toegepast in het onderwijs, dertig jaar geleden vanuit Amerika overgewaaid naar Nederland, waar onderwijzeres Elly Dienske de methode gebruikte voor haar leerlingen om eenvoudiger te kunnen leren en presteren. Zij schreef hierover het boek Fit en Slim met LeerGym. Een boek waarin duidelijk en laagdrempelig wordt uitgelegd wat je kunt doen om je dyslexie aan te pakken.

Maak kennis met Braingym®

Het boek Fit en slim met LeerGym is gebaseerd op de kennis van BrainGym®. Uniek in het onderwijs. De afgelopen 40 jaar heeft BrainGym® een plekje veroverd in de wereld van het onderwijs, maar ook daarbuiten. Ook voor volwassen mensen die worstelen met allerlei blokkades die in de vroege jeugd zijn ontstaan. Wist je dat van alle mensen die met dyslexieproblemen worstelen slechts enkelen daadwerkelijk dyslexie hebben. Vreemd hé? BrainGym® zocht hiervoor een oplossing. Leerproblemen verhelp je niet door eindeloos oefeningen te herhalen tot grote frustratie van de jezelf. Maar door bewegend aan je doel te werken, het doel om je dyslexie beperkingen te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Relaxed, werkend aan zelfvertrouwen met een positieve stimulans. Op een speelse manier, met aandacht voor het eigen ritme, evenwicht, gevoel. Bewust zijn van je eigen lijf en midden in een natuurlijk proces. Dat maakt BrainGym® zo uniek. Begin er vandaag nog mee.

Fit en slim voor kinderen met dyslexie

Een baby en peuter ontwikkelt zich met een duizelingwekkende snelheid. Het leert de armen en benen bewust te bewegen en aan te sturen, het leert draaien, kruipen, lopen, voorwerpen oppakken, spreken, op onderzoek uitgaan, in korte tijd wordt veel geleerd. Bewegen en ontwikkelen op een natuurlijke manier is uitermate belangrijk voor een kind. Maar niet alles gaat in het leven op de meest ideale manier. Van een kind wordt al op jonge leeftijd heel verwacht en snel beginnen de vergelijkingen en de druk om te presteren. Er wordt wel eens vergeten om naar het eigen ritme van een kind te kijken of naar de eigen behoeftes. Een kind weet zelf wat goed is en wat niet. Het luistert nog naar het eigen lichaam, of het nu gaat om eten of om bewegen. Dit is één van de uitgangspunten van onze methode.

Zeker de laatste jaren gebeurt het vaak dat kinderen achter een tablet of ander beeldscherm worden geplaatst als mechanische oppas. Maar zijn de hersenen al klaar om dingen te verwerken op het platte vlak? Driedimensionaal spelen zoals met blokken, bouwen, diepte leren zien is veel belangrijker voor de ontwikkeling. Het wordt nogal eens vergeten om kinderen op een natuurlijke manier te laten bewegen.

Bekijk hier ons aanbod.

Heeft echt 30% van de mensen dyslexie?

Wij zijn ervan overtuigd dat dit niet zo is. Het labelen (cito)testen begint al jong en brengt spanningen mee. Zit er druk achter prestatie, dan beschermt een kind zichzelf door dat gedeelte van de hersenen die onder stress staat te blokkeren. De deur gaat dicht, de sleutel wordt weggegooid. Dit kan het begin zijn van een stoornis dat lijkt op dyslexie, moeite met links en rechts en moeite met het vinden van je eigen midden. Tegenwoordig lijkt 30% van de leerlingen een vorm van dyslexie te hebben. Met de 26 zorgvuldig samengestelde bewegingen van BrainGym®  kan deze blokkade grotendeels worden verholpen. Iedere beweging die je maakt wordt gestuurd vanuit je hersenen, elke soort beweging komt van een ander deeltje van die hersenen. Door te bewegen vindt er allerlei actie plaats in die hersenen, waardoor niet alleen de gebieden worden aangestuurd die zorgen voor bewegingen, ook de naastgelegen hersengebieden doen mee. What fires together wires together!

Hoe gaat de methode te werk?

Onze hersenen zijn verdeeld in 52 gebieden die allen een andere functie hebben. De hersenen zijn verdeeld in twee helften die in de eerste instantie erg op elkaar lijken. Toch zit er veel verschil in de functies van de linker hersenhelft en de rechter hersenhelft. Bij simpele opdrachten zoals een arm of been bewegen heb je maar een klein gedeelte van je hersenen nodig, maar zodra de opdracht wat moeilijker wordt, bijvoorbeeld om taal te begrijpen of je vingers bewegingen te laten maken lukt dat veel beter als beide hersenhelften met elkaar samenwerken. Die samenwerking stimuleer je door met je linkerhelft van je lijf contact te maken met je rechterhelft. Dat kun je doen met een kruisloop, maar ook door bijvoorbeeld met je ogen een liggende 8 te volgen. Je oogzenuw is de enige zenuw die rechtstreeks verbinding maakt met je hersenen. Lukt het om de hersenen samen te laten werken gaat alles een stuk makkelijker.

In het kort:

Onze opgedane kennis heeft erop gewezen dat bij alle mensen met dyslexieproblemen er slechts enkelen zijn die daadwerkelijk dyslexie hebben. Leerproblemen verhelp je niet door eindeloos maar oefeningen te herhalen tot grote frustratie van de leerling zelf. Maar door gerichte oefeningen. Fit en Slim heeft speciaal voor u al deze kennis gebundeld in het boek “Fit en Slim met Leergym”. Bestel ons boek en ga aan de slag met deze unieke methode .