Joost Klein brengt schooljeugd (en breinen) weer in beweging

Wie beweegt zorgt ervoor dat er meer zuurstof en voeding richting de hersenen gaat. Bewegen voordat de leerlingen de klas in gaan heeft hele gunstige effecten op het leerniveau. Dankzij dagelijks bewegen voor schooltijd werd een Amerikaanse highschool de beste school van de USA. Dat bewees John Ratey in zijn boek Fit! Helaas is het kwartje in Nederland nog niet gevallen, daar moet zwaar geblokt worden bij leerachterstand, dat betekent langer zitten en minder bewegen.

Droevige cijfers brengen geld in het laatje

In Nederland horen we via het journaal al een paar jaar diep droevige cijfers over het niveau op gebied van rekenen en taal op scholen, niet alleen bij middelbaar onderwijs, maar ook bij de basisscholen. Het wordt bewezen doordat sinds enkele decennia de cito test niet meer alleen in groep 7 om te bepalen naar welk vervolgonderwijs je kunt, nee, al zowat vanaf groep 2 worden onze kleuters en hun ouders de stuipen op het lijf gejaagd met die toetsen. Niet om daarmee het onderwijs te verbeteren, nee, het is superhandig om kinderen zo vroeg mogelijk te labelen en in hokjes te stoppen. Misschien leuk voor scholen om op die manier extra indicaties te krijgen en dus extra geld voor het aantal kinderen met dyscalculie en dyslectie. Kinderen help je er niet mee. Dus waarom nog testen?

De schooljeugd weer in beweging

Joost Klein heeft wellicht onbedoeld de oplossing voor dat gebrek aan bewegen. Met zijn lied Europapa wordt opeens een beweegcultuur van zo’n 30 jaar geleden weer heel populair. Met hakken of gabberen, de beweging die hoort bij zijn topveertig knaller, nodigt hij de hele Nederlandse jeugd uit om mee te gabberen. Dat betekent zeer intensief en snel dansen met zowel de benen als de armen. Een ideale beweging om die hersens te voorzien van extra zuurstof. Hoe mooi zou het zijn als in heel Nederland de schooldag begon met vijf minuten gabberen? Wedden dat het niveau van onze leerlingen straks geen onderwerp meer is voor het (jeugd)journaal?

Fit en slim brein


Wie meer wil weten over het waarom van bewegen en het brein voor scholieren, in het boek Fit en Slim met Leergym pleit voormalig onderwijzeres Elly Dienske om meer te bewegen in de klas voor betere schoolresultaten en dat doet ze al meer dan 30 jaar. Misschien moeten haar Brain Gym® oefeningen maar eens worden omgezet in een gabberdansje? https://fitenslim.nl/winkel/