Schermtijd voor baby’s: Is “dyslectie” een gevolg van gemakszucht? er is wat aan te doen!

Het lijkt zo makkelijk, de baby in de maxi cosy voor de televisie waardoor je tijd hebt voor belangrijke dingen in huis. Lekker makkelijk is het wel, maar later kan dat je kind flink opbreken. Een kind hoort de eerste twee jaar lekker vrij te bewegen, te draaien, te kruipen, kennis te maken met het drie dimensionale, een vierkant blok, een rond balletje. De hersenen zijn helemaal nog niet klaar voor het platte scherm. En voor al die prikkels.

Schrikbarend dat cijfers nu uitmaken dat een baby van een jaar al 2 uur per dag schermtijd wordt aangeboden! Geen wonder dat er tegenwoordig zoveel brilkinderen in de klas zitten en dat 1/3 wordt geïndiceerd als zijnde dyslectisch. Nu het gemak en later de ellende, je vraagt er zelf om en ouders zijn zich er absoluut niet van bewust wat ze aanrichten.

TE WEINIG BEWEGING

Van leerlingen die rond 1960 begonnen aan de basisschool was er hooguit 1 kind op de twee klassen die met bepaalde vakken niet mee kon komen en daardoor bijlessen moest krijgen of die naar de BLO school ging. Tegenwoordig is ruim 1/3 van de leerlingen die worstelt met leerproblemen. Wat is daarvan de oorzaak?
De leerlingen van 1960 hadden geen beeldschermen, bovendien werd er bijna alleen buiten gespeeld, je was alleen binnen als het weer bar en boos was. Deze leerlingen klauterden en klommen, deden tikkertje, waren aan het elastieken, aan het knikkeren en kaatsenballen. Volop in beweging waardoor de hersenen voldoende zuurstof kregen. Wie dorst had kreeg water, limonade vol suiker of zoetstoffen was er hooguit op de zondag of bij een kinderpartijtje.

ER IS WAT TEGEN TE DOEN

Het kan zijn dat de aanleg voor dyslectie is ontstaan in de babytijd, dankzij de maxi cosies en te weinig beweging. Ook die loopstoeltjes zijn een drama. Een kind dat niet voldoende gekropen heeft en op eigen tempo is gaan ontwikkelen is later de klos. Maar er is iets aan te doen, door nu alsnog te gaan bewegen. Via Braingym® zijn er allerlei bewegingsoefeningen die invloed hebben op de werking van je hersenen. Gebeurt dit nog niet op school of bij de remedial teacher, dan kun je er thuis ook aan beginnen. Kinderen die bijvoorbeeld met de kruisloop gaan werken zitten al binnen een paar maanden op het niveau van de eigen klasgenoten. Nee, geen kwestie van dure therapie, maar van kennis maken met deze beweegmethode. Voor 40 euro ex verzendkosten schaf je al een theorie en praktijdboek aan. Daarna gewoon flink oefenen en het boek goed doorlezen. Kijk op https://fitenslim.nl/winkel/